Тема: Вищі карбонові кислоти: стеаринова, пальмітинова, олеїнова. Мило, його склад, мийна дія.
Переглянути відео урок:
Дослід:"Порівняння мийної дії мила та прального порошку."
Записуємо конспект у зошит:
Класифікація карбонових кислот за типом радикалу
насичені ненасичені ароматичні
СnH2n +1COOH CnH2n – 1COOH C6H5 – R COOH
CnH2n – 3COOH
Класифікація карбонових кислот
за основністю
Одноосновні Двохосновні
R – COOH HOOC – R COOH
Вищими карбоновими кислотами називають
кислоти, в яких велика кількість атомів Карбону (не менше шести атомів )
1. Найважливіші вищі насичені карбонові
кислоти:
С15Н31СООН пальмітинова
кислота
С17Н35СООН стеаринова
кислота
а) Фізичні властивості
Тверді речовини ,безбарвні (білі) , воскоподібні, нерозчинні у воді.
б) Хімічні властивості
Виявляють ті ж властивості, що і інші карбонові кислоти.
Практичне значення мають реакції з лугами і
содою, оскільки утворюються солі, що є основними компонентами мила.
С15Н31СООН + NaOH → С15Н31СООNa + H2O
Натрій
пальмітат (мило)
2С17Н35СООН + Na2CO3 → 2С17Н35СООNa + H2O + CO2
Натрій
стеарат ( мило)
Застосування
Стеаринову і пальмітинову кислоту застосовують у виробництві
мийних засобів, виготовлення свічок, косметичних засобів. Залишки цих кислот
входять до складу жирів.
2.Ненасичені вищі карбонові
кислоти:
С17Н33СООН олеїнова
кислота
СН3 – (СН2)7 –
СН ═ СН – (СН2)7 – СООН
а) Фізичні властивості
масляниста
рідина.
б) Хімічні
властивості
Має властивості карбонових кислот завдяки наявності
карбоксильної групи.
Має властивості ненасичених сполук завдяки наявності
подвійного зв’язку в карбоновому ланцюзі.
Застосування
Олеїнова кислота входить до складу жирів. Естери
олеїнової кислоти використовуються у виробництві лаків та фарб.
Мило, його склад, мийна дія.
Тверді мила:
С15Н31СООNa
С17Н35СООNa
С17Н33СООNa
С15Н31СООNa
С17Н35СООNa
С17Н33СООNa
Рідкі мила
С15Н31СООК
С17Н31СООК
С17Н33СООК
С15Н31СООК
С17Н31СООК
С17Н33СООК
Солі вищих карбонових кислот називають милами. Натрієві і калієві
солі добре розчинні у воді, їм властива миюча дія. Натрієві солі становлять
основу твердого мила, а калієві солі – рідкого мила. Солі жирних кислот, до
складу яких входять кальцій і магній, у воді не розчиняються. Утворенням цих
солей, що випадають у осад, пояснюється, чому мило втрачає мийну здатність у
жорсткій воді, що містить розчинні солі кальцію й магнію. Оскільки розчинні у
воді солі вищих карбонових кислот мають високу миючу здатність, їх
використовують для виготовлення різних сортів мила.
Завдання: П.28-29
Комментариев нет:
Отправить комментарий